29 Şubat 2012 Çarşamba

PORTAKALLI ÜZÜMLÜ KEK


Bugün de sizlere dün akşam çayımızın yanında yaptığım portakallı kek tarifini veriyorum.

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 adet portakalın suyu ve kabuğu
1 su bardağına yakın kuru üzüm
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı + 2 çorba kaşığı un  

Yapılışı:
Yumurtalar köpük köpük olana kadar çırpılır, şeker ilave edilerek şeker eriyinceye kadar çırpma işlemine devam edilir. Daha sonra sıvıyağ, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabukları katılarak karıştırılır. Unu yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Kabartma tozu katılıp karıştırılır. En son üzümler ve 2 çorba kaşığı un ilave edilerek karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına dökülür. 150 derecede fırına sürülüp pişirilir. Afiyet olsun:)

28 Şubat 2012 Salı

Damla Çikolatalı Kakaolu Kek


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1çay bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
2 su bardağı un
1/2 su bardağı kakao
1 çay bardağına yakın damla çukulata
1,5 kabartma tozu
2-3 damla limon suyu ve rendesi

Yapılışı:
Mikser yardımıyla yumurtaları köpürtünceye kadar çırptım, İçine şeker ilave edip şeker eriyinceye kadar çırpaya devam ettim. Daha sonra sırasıyla süt, yağ ilave ederek kaşıkla karıştırdım. Kakaosunu ve ununu ilave edip ilk önce kaşıkla karıştırıp daha sonra mikserledim. Kabartma tozunu ilave ettim üzerine limon kabuğunu rendeledim, 3-4 damla  limon suyu ve çay bardağının en dibinde bir yudumluk sade su ilave ederek karıştırdım. (Ben yaptığım keklere mutlaka 1 yudumluk su ilave ediyorum) Bu aşamada fırın 150 deeceye ayarlanıp ısıtılır. Yağlanmış kek tenceresine döktükten sonra üzerine damla çikolataları ve 1 çorba kaşığı kadar da hindistan cevizi serpiştirip 150 derecede fırına sürüp pişirdim.
(Kekler genelde 40-45 dakika kadar bir sürede pişer. Bu arada fırın kapısı asla açılmaz. Kekinizin piştiğini anlamak için kekinizin bir kenarına bir bıçak batırılıp bıçağınıza yapışmadıysa kekiniz pişmiştir. Daha sonra fırından çıkartıp ıslak bir bezin üzerine oturtulur. Buharı geçince hafifçe yanlardan bıçakla havalandırılır ve kalıptan ters çevrilerek servis tabağına alınır.) Afiyet olsun.

Bu tarifimi Etkinliğinde başarılar dileyerek PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİ düzenleyen GÜLO ANNE MUTFAKTAhttp://guloannemutfakta.blogspot.com/ 

ve Elif"in defterinden (mndlna) Gelibolu17′nin hazırladığı “Çay,Kahve Bahane” etkinliğine gönderiyorum.

27 Şubat 2012 Pazartesi

ÖMERİN DOĞUM GÜNÜ




Dün akşam yeğenim Ömerin doğum gününü kutladık.Teyzeler, halalar, kuzenler yanı başında  pek mutlu oldu. Anneside bizler için çok güzel bir masa hazırlamış, Ömerim sayesinde güzel bir akşam geçirdik.
Çiğdemcim bizler için neler hazırlamamış ki, Kıymalı sigara böreği, soslu patates salatası, Meyveli ve kakaolu iki çeşit yaşpasta, teyezesinden poğaça ve mercimek köftesi, nuran halasından da damla çikolatalı kakaolu kek . Hepside birbirinden lezzetliydiler. Tarifleri daha sonraki günlerde yayınlayacağım.
Ömerime, Sağlıklı , başarılı uzun ömür diliyorum.  Sevgiler:)

24 Şubat 2012 Cuma

Ispanaklı Yumurta



Ispanaklı yumurtaya kim hayır diyebilir ki!!!

Her ıspanak yıkadığımda elimin altında olması için içinden mutlaka birazını ayırıp derin dondurucuya kaldırırım. Daha sonra onlar orada bayağı birikiyor. Bunun için bir çaba harcamamız gerekmiyor. Sadece yapılması gereken şey yıkayıp süzdürdüğümüz ıspanakların içinden alacağımız kadarını alıp buzdolabı poşetine koyup ağzını  bağlamak yeterli.

Ben her zaman yemekleri bol soğanla pişiririm. Ispanaklı yumurta içinde 1,5 adet iri soğan doğradım.
Az yağda öldürdüğüm soğanların içine az tuz, karabiber, acı pulbiberi birazda kırmızı toz biber katıp kişi sayısına göre yıkanıp doğranmış ıspanakları (ben derin dondurucudan çıkardım) ilave ederek karıştırdım. Tavanın kapağını kapatarak kısık ateşte ara sıra karıştırarak ıspanakları kavurdum.  Pişmesine yakın çok az su ilave edip tuzunu kattım, suyunu çektirdikten sonra yumurtalar için havuzlar açıp içine yumurtaları kırdım. Çatal yardımı ile yumurtaların aklarını hafifçe çektirip pişmesini sağladım, ensonunda da yumurta sarılarını patlatıp ocağın altını kapattım. Üzerine toz biber serpiştirdim. Kızarmış ekmek ve kurusoğanla birlikte bir akşamı da böylece geçiştirmiş olduk. (Tembellik değil ona göre arkadaşlar istek büyük yerden geldi.:)))

20 Şubat 2012 Pazartesi

Patatesli Pide ve Haşhaşlı Çörek


Merhaba arkadaşlar, Dün yeğenlerim zeynep ve cemal geldiler. Onlara pide yapmaya karar verdim. Yeni bir tarifle pide hamurunu hazırlayıp pişirdim. Pideler çok güzel oldular fakat poğaça tadında bir pide oldu. Yani anlayacağınız şekil itibariyle pide, lezzet itibariyle de mayalı poğaça.  Tepsi 4 adet aldı.  Kalan hamurdan da içine haşhaş koyalarak haşhaşlı çörek yaptım. Her ikiside pofur pofur oldular. Beğenerek yediler ama, yerkende, bu pide değil ki hala, eleştirisini de almış bulunuyorum arkadaşlar.  Bu durumda size tavsiyem poğaça için çok yumuşak, bugün bile aynı yumuşaklıkta olan yani bayatlamayan bir hamur, haşhaşlı da ayrı bir lezzet oldu, size tavsiyem poça niyetine yada haşhaşlı çörek yapacaksanız yapın derim. Bu arada sizlerden  tam pide hamuru tarifi için tavsiyelerinizi bekliyorum. Sevgiler:)


Malzemeler:
2 adet yumurta (1.nın sarısı ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Aldığı kadar un

İç malzeme olarak 4 adet haşlanmış patates, sıvı yağ, 2 adet kurusoğan, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, acı pul biber ve maydanoz.
Haşhaşlı için ise, sıvı yağ karışımlı 2 çorba kaşığı haşhaş ezmesi .

Yapılışı:
Malzemelerle yumuşak hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek hamurun kabarması beklenir. Bu süre içinde siz iç malzemesini hazırlarsınız. İsterseniz haşlanmış patatesi küp küp doğrayın, isterseniz rendeleyin. Yağda öldürdüğünüz soğanların içine baharatları ve tuzu ekleyip 1-2 çevirin, haşlayıp rendelediğiniz patatesi ilave edip karıştırın. Maydanozunuzu doğrayın ve Ocağınızın altını kapatın.

Mayalanan hamurunuz hazır olduğunda, istediğiniz şekilde şekillendirip içine patatesli harçtan koyup üzerine yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı yoğurt sürüp 170 derece fırında  pişirin. (Kıymalısıda çok güzel olur)

Haşhaşlı çörekte ise hamurunuzu bezelere ayırıp merdane ile çok ince olmayacak şekilde açın. İçine hazırladığınız haşhaş ezmesinden sürüp iki ucundan çekerek yuvarlayın. Daha sonra sarıp tepsiye dizin. Üzerine kalan haşhaşlı yağdan hafifçe sürüp aynı şekilde 170 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

10 Şubat 2012 Cuma

HAMPAL (HALUJ)


Kayınvalidemin hampalı, annemin haluju:)

Dün akşam görümcem minede hampal ziyafeti vardı. Kalabalık ortamda elbirliği ile yapılan daha çok büyüklerimiz eşliğinde yaptığımız, benimde çok nadir yaptığım hampal çok hoşumuza giderek yendi. Oğlum en yakın zamanda bendende istedi.  
Hamur için, un, tuz, su (hamur büyüklüğü kalabalık ortama göre değişir) Görümcem hamuru kalabalık olmadığımız için ufak tutmuş.

İç malzemesi için:
3-4 adet haşlanmış patates
1,5 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber, acıpul biberi,  nane

Ayrıca peynirlisi de yapılabilir.

Üzerine, sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağında kırmızı toz biber, ya da salça.

Soğan yağda öldürülür, içine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilerek  biraz kavrulur, içine baharatları ilave edilerek hazır hale getirilir.


Yapılışı: Kalabalık ortama göre değişen, mantı hamuru kıvamında, Un, tuz, su ile hamur yoğrulur. 3-4 bezeye bölünerek üzerine nemli bez örtülür biraz dinlendirilir.
Her beze 2-3 mm. kalınlığında açılır ve çay bardağı ile yuvarlak şekilde kesilir.


Kesilen patateslere bir tatlı kaşığı kadar patates harcından konur. Eylenceli olsun diye de birinin içine nohut yada başka birşey konulur. Yerken kimin şansına çıktıysa birdahaki sefere o yapacak denir ve hamur sıkı bir şekilde kapatılır.
 Yapışmaması için altına bir kağıt serilir ve yan yana dizilir.

Aynı mantı yapar gibi kaynamış tuzlu suyun içine atılarak karıştırmadan 15-20 dakika pişmesi sağlanır.

Kevgirle alındıktan sonra tabaklara sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir. Üzerine hazırlamış olduğunuz yağ gezdirilir. Afiyet olsun:))

7 Şubat 2012 Salı

Menemen


 Menemenin elinizdeki malzemelerle yapılabilecek birçok çeşidi var. Onlardan biri,


Zeytinyağlı Pırasa


Zeytinyağlı yemekler sofralarımızın vazgeçilmezleri. Pırasa yemeği hemen hemen her evde pişer. Sevenler, sevmiyenler olabilir ama ben şöyle bol limonlu pırasaya hayır diyemem.

Yemeğimi birşey eksik ama ne diye düşüne düşüne pişirdim. Daha sonra anladım ki  unuttuğum şey pirinçmiş. !!

Malzemeler:
6-7 sap pırasa
2 adet küçük havuç
1,5 adet soğan
1 çorba kaşığı pirinç
Tuz,
1 çay kaşığı şeker
Zeytinyağ

Yapılışı:
Pırasaların dış yaprakları bıçakla boyuna çizilerek çıkarılır, yıkanıp doğranır. Soğanlar ve havuçlar doğranıp zeytinyağında hafifçe öldürülür, içine doğranmış pırasalar ilave edilerek karıştırılır, Tuzu, şekeri ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirmeye bırakılır. Pırasa suyunu salar, pişmesine yakın pirinç yıkanıp üzerine de biraz su ilave ederek pırasaların üzerine dökülüp karıştırılır, Kısık ateşte pişirilir. Pırasaların dağılmaması için pişirirken fazla karıştırmayınız. Afiyet olsun.

1 Şubat 2012 Çarşamba

SUSAMLI KURABİYE



Dün akşam yoğun kar yağışı, harika bir manzara , eve geldiğim gibi çayın yanına susamlı kurabiye yapayım dedim. Evimizin balkonundan birkaç fotograf alayım derken fırındaki kurabiyeleri yanmaktan son anda kurtardım.. :))Ama kıyır kıyır bu tarifi denemeyenler için tekrar hatırlatayım dedim.. Tarifi için....http://5tensonra.blogspot.com/2011/02/susamli-kurabiye-mine.html