Kayınvalidemin hampalı, annemin haluju:)
Dün akşam görümcem minede hampal ziyafeti vardı. Kalabalık ortamda elbirliği ile yapılan daha çok büyüklerimiz eşliğinde yaptığımız, benimde çok nadir yaptığım hampal çok hoşumuza giderek yendi. Oğlum en yakın zamanda bendende istedi.
Hamur için, un, tuz, su (hamur büyüklüğü kalabalık ortama göre değişir) Görümcem hamuru kalabalık olmadığımız için ufak tutmuş.
İç malzemesi için:
3-4 adet haşlanmış patates
1,5 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber, acıpul biberi, nane
Ayrıca peynirlisi de yapılabilir.
Üzerine, sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağında kırmızı toz biber, ya da salça.
Soğan yağda öldürülür, içine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilerek biraz kavrulur, içine baharatları ilave edilerek hazır hale getirilir.
Yapılışı: Kalabalık ortama göre değişen, mantı hamuru kıvamında, Un, tuz, su ile hamur yoğrulur. 3-4 bezeye bölünerek üzerine nemli bez örtülür biraz dinlendirilir.
Her beze 2-3 mm. kalınlığında açılır ve çay bardağı ile yuvarlak şekilde kesilir.
Kesilen patateslere bir tatlı kaşığı kadar patates harcından konur. Eylenceli olsun diye de birinin içine nohut yada başka birşey konulur. Yerken kimin şansına çıktıysa birdahaki sefere o yapacak denir ve hamur sıkı bir şekilde kapatılır.
Yapışmaması için altına bir kağıt serilir ve yan yana dizilir.
Aynı mantı yapar gibi kaynamış tuzlu suyun içine atılarak karıştırmadan 15-20 dakika pişmesi sağlanır.
Kevgirle alındıktan sonra tabaklara sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir. Üzerine hazırlamış olduğunuz yağ gezdirilir. Afiyet olsun:))