27 Mayıs 2011 Cuma

ZEHRANIN Sofrası




İkramlar;
Ispanaklı börek
Biber dolması (zeytinyağlı)
Yaprak sarma      "
Cheese kek
Söğüş Salata

Güler yüz, tatlı dil, çok lezzetli ikramlar ardından çikolata, kahve ve bol iltifat. Daha ne olsun.

Ispanaklı böreği hazır yufkadan, su ve yağ karışımı ile yufkaları ıslatmış içini sardıktan sonra üzerine de aynı karışımdan sürüp fırınlamış.





Limonlu Cheese Kek:

2 adet Yumurta.
1 çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı un,
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı yumuşak margarin,
Limon esansı. (limon rendesi de olur)

Kreması:
1 adet yumurta
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket labne peynir
Süslemek için 3 limon
Üzerine 2 su bardağı limonata yada limonlu gazoz.
1 çorba kaşığı mısır nişastası.

Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır, margarin eritilerek karışıma ilave edilir. Vanilya, kabartma tozu ve un ilave edilip karıştırılır. Limon esansından biraz döküp karıştırılır. (Limon kabuğu da olur) Kek kalıbına dökülüp pişirilir.

Kreması için önce yumurta çırpılır, Süt, şeker, un ve nişastayı koyup karıştırarak pişirmeye başlayın. Limonların kabuklarını rendeleyip kremaya karıştırın kıvamı koyulaşınca altını kapatın biraz soğuyunca labneyi karıştırın ve iyice karıştırın. (Krema koyu olursa yumuşatmak için biraz süt ilave edebilirsiniz.) Pişen kekin kenarlarına limon dilimlerini dizin. elde ettiğiniz kremayı kekin üzerine döküp düzeltin. Önceden ısıtılmış 150 derece ısıda 15 dakika kadar tutun. Limonata ve nişastayı çırparak tencerede kaynatın soğuyunca kekin üzerine dökün ve dolapta bir gece bekletin. 

Uğraşmam derseniz hazır pasta kekinin yarısı  (pastaban) ile de  yapabilirsiniz. Bir de Limonata yerine limonlu gazoz da olurmuş arkadaşım öyle dedi. Ben yedim ama yapmadım.  En kısa zamanda deneyeceğim. Size Afiyet olsun.

20 Mayıs 2011 Cuma

Zehra'dan Kırmızı pancar salatası




Malzemeler:
1 Kavanoz kırmızı pancar turşusu
4 orta boy haşlanmış patates
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz
Sarımsaklı yoğurt
Dereotu
Tuz

Yapılışı:
Kırmızı pancar turşusu tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır. Haşlanmış soğutulmuş patateslerde biraz daha iri şekilde küp küp doğranır.   İri dövülmüş ceviz, bol dereotu ve Sarımsaklı yoğurtla birlikte hepsi karıştırılıp harmanlanır ve servis edilir. Üzerine isterseniz haşlanmış mısır serpiştirin. Afiyet olsun.
Bu salatayı günümde zehra ile birlikte yaptık. Lezzetli değişik salata isteyenlere.


Havuç salatası



Malzemeler:
Havuç
Sarımsaklı yoğurt
Tuz
Dereotu
Kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı:

Havuçlar rendelenir ya da yuvarlak şekilde doğranıp zeytinyağında kapağı kapalı olarak kısık ateş üzerinde arasıra karıştırılarak pişmesi sağlanır.  Ilınınca üzerine dereotu doğranır, sarımsaklı yoğurt  dökülerek servis edilir. İsterseniz iri dövülmüş cevizde yakışıyor.

MANTI



İlk ve son...Hala bana mantı yap dedi. Bana bir sürü eziyet çektirdi. Mantı yemeye sülaleyi topladık hapur hupur yediler eline sağlık dediler sonra da büyük hala daha güzel yapıyor dediler. Ben şimdi ne diyeyim.

Yapılışı:
1 yumurta, tuz, su ve aldığı kadar un. Hamur yapılıp biraz dinlendirilir. Kıyma, tuz, karabiberli iç malzeme hazırlanır. Hamur iki bezeye bölünür.  Bir beze çok ince olmayacak şekilde açılır. Benim sonradan öğrendiğim püf nokta hamur ince açılmayacak, açılan hamur yağlı kağıt ya da gazete üzerine serilip kare kare kesilecekmiş. (Ben bunu bilmediğim için ince açtım ve de yapışan hamurları masadan zor topladım.)  İçlerine kıymadan ufak parçalar koyulup kapatılır. Diğer beze de aynı şekilde açılıp kapatıldıktan sonra bir bakmışınız aradan 2 saat geçmiş. Kaynatılmış tuzlu suda haşlıyorsunuz. Salçalı, kırmızı toz biberli sosunuz ve sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayıp masaya servis ediyorsunuz. Bir saat da böyle geçiyor. Tam üç saat uğraştım. Tövbe birdaha yapmam..... Mantı isteyen büyük halasına seve seve gitsin. Afiyet olsun.

17 Mayıs 2011 Salı

KEREVİZ SALATASI



Malzemeler:
Kereviz
Sarımsaklı yoğurt
Dereotu
Ceviz

Yapılışı:
Sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın. Kararmamaları için kerevizlerinizin kabuklarını soyup bekletmeden içine rendeleyip karıştırın.( Kerevizin sayısı size kalmış. ) Bol dereotu doğrayın, cevizlerinizi dişe gelecek şekilde dövüp içine karıştırın. İsterseniz üzerine 1-2 kaşık zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Semizotu salatası

Malzemeler:
1 demet Semizotu
Sarımsaklı yoğurt
1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Dere otu

Yapılışı:
Semizotunuzu yıkayıp süzdükten sonra ince sap yerleri dahil yapraklarını kırıp  hazırladığınız sarımsaklı yoğurtla harmanlayın. İçine bol dere otu doğrayın. Servis tabağına alıp üzerine 1-2 kaşık zeytinyağı gezdirin.

Fırında kaşarlı mantar

Malzemeler:
Yeterince mantar
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağ

Yapılışı:
Yıkayıp limonlu suda beklettiğiniz mantarların sap kısımlarını çıkartıp borcama çukur kısımları üste gelecek şekilde dizin. İçlerine birer çay kaşığı tereyağı koyup fırına sürün. Mantarlar piştikten sonra daha önceden rendelediğiniz kaşar peynirini üzerlerine bolca serpiştirip kaşarlar eriyene kadar tekrar fırınlayın. Yemeklerin yanında, özellikle balığın yanında iyi gider derim. Deneyin...

Not: Fotoğraf makinasını alıp gelinceye kadar tabaktakiler kapışıldığı için bana düşen tabakta kalan son 2 mantarın resmi.:)

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Şelame




Malzemeler:
1 yumurta
1 Su bardağı yoğurt
1/4 Çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Karbonat
Aldığı kadar un.
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Malzemelerin içine biraz da su katıp hamur yoğrulur. Üzerine bir kapak kapatılarak biraz dinlendirilir. Hamur 2  ye bölünür. Bir parçası  ince olmayacak şekilde açılıp Kare kare kesilir. Yağda kızartılır. Kalan diğer hamurda aynı şekilde. Kızartmayı derin kızartma tenceresinde yaparsanız daha güzel kabarırlar. Özellikle Kahvaltılarda ve 5 çayında yanında peynir, zeytin, domates, acıka çok güzel gider. Çok da vakit almayan bir hamur.  

10 Mayıs 2011 Salı

Hafta sonu köyde mangal






Hafta sonu epey koşuşturdum. Cumartesi günü İstanbul'da düğün, Pazar günü köy'de mangal. Pazartesi gecesi bende doğum günü kutlaması. İş çıkışı bir koşturdum ki arkadaşlar tam sitenin adı gibi oldu 5ten sonra. neler yetiştirdim. Menü de sac da tavuk, Şehriye çorbası, Barbunya fasulye, Pilav, Biber kızartması, Peynirli Milföy börek, Kek,. Tabi ayrıca ortalık toplayıp balkon yıkamak da dahil. Ablacımda doğum günü pastamı almış.  Hayret bugün hala yorgunluk çökmedi. Bu arada birşey daha söyleyeyim. Bugünlerde çok pişti oluyorum. Anneme aldığım hediye çantadan ablamda almış , yengemin gelirken getirdiği börek  ile  de pişti oldum. Çok fena çokkk.

6 Mayıs 2011 Cuma

Kabak salatası

Malzemeler:
3-4 adet kabak
Sarımsaklı yoğurt+mayonez
Bol dereotu
Ceviz

Yapılışı:
Kabaklar soyulur yıkanıp rendelenir. Zeytinyağında kapağı kapalı olarak kısık kısık pişirilir. ( Arada bir karıştırın) Pişen kabakları servis tabağına alın, üzerine bol dereotu doğrayın, dövülmüş ceviz katıp karıştırın. Üzerine  Yoğurtlu mayonez karışımından döküp servis yapın. 

4 Mayıs 2011 Çarşamba

Üç renkli patates salatası

Malzemeler:
6-7 adet patates
2 adet havuç
1 adet kırmızı lahana
2-3 adet taze soğan
Maydanoz
Dereotu
Tuz
Sarımsaklı, mayonezli yoğurt

Yapılışı:
Patatesler haşlanır soyulup rendelenir. 3 adet ayrı kap içine eşit olarak paylaştırılır. Diğer tarafta havuçlar rondadan geçirilir yada rendenin ince tarafıyla rendelenir. Patates kaplarından birinin içine katılır. Hafifçe tuzlanır. Kırmızı lahanada aynı şekilde hazırlanarak diğer patatesin içine karıştırılarak tuzlanır. Yeşillikler yıkanıp ince ince doğranır ve üçüncü kapta bulunan patateslerin içine karıştırılarak aynı şekilde tuzlanır. Malzemeler kendi kaplarının içinde karıştırılarak özleştirilir. Aldığım tarifte derin bir kap içi ıslatılıp üst üste konularak şekillendirilmişti. Ben onu beceremediğimden elimle şekillendirip servis tabağında üst üste koyup üç katlı pasta şekli vererek şekillendirip üzerine sarımsaklı yoğurt, mayonez karışımını döküyorum. Üzerinin süsü için domates kabuklarından gül yapabilirsiniz. Salata 12 parça üçgen kesip servis edilir. Afiyet olsun.

PATATES BÖREĞİ

Malzemeler:
5 adet orta boy patates
4 adet yumurta
1 su bardağı süt yada 1 bardak yoğurt
1 su bardağında bir parmak eksik sıvıyağ
1-1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu. Az karbonat
Taze soğan
1 adet büyük kuru soğan (yemeklik doğranmış)
Maydanoz
Nane
Dereotu
Acı pul biberi
Karabiber
Tuz

Yapılışı:
Derin bir kap içinde yumurtalar çırpılıp içine süt yada yoğurt, yağ ilave edilerek karıştırılır. İçerisine rendeleyip suyunu sıktığınız patatesler ilave edilir. (patatesler istenirse küp küp doğranır) İnce doğradığınız yeşillikler ve kuru soğan  karışıma ilave edilir.. Daha sonra Un ve baharatlar ilave edilir ve karıştırılır. (Malzemeler birbirine özleşmesi için un biraz daha  arttırılabilir.) En son kabartma tozu ve çok az karbonat  ilave edilerek yağlanmış borcama dökülüp fırında pişirilir.
Afiyet olsun....

2 Mayıs 2011 Pazartesi

Kekler ve gelin dili pişti oldu









Hafta sonu köyde toplandık. Dilekle  birbirimizden habersiz yaptığımız kek ve gelin dili tatlısı pişti oldu. Arkadaşlar resimde görüldüğü üzere ince ve zarif olanlar bana ait, tombul görülenler ise dileğe aitdir. Keklerden ise yine ince ve zarif olan kakaolu benim, tombul ve portakallı olan ise yine dileğe ait tir. Tatlara gelince aynı kıvam ve aynı tat. Sodalı böreği ile yengem 1-0 öne geçti. Tabii ben her zaman gittiğim yerlere geç kaldığım için salatayı yapmak da ona kaldı. Annecim de eskişehir çöreği ile bizi ağırladı.  Tarifler içinhttp://5tensonra.blogspot.com/2011/01/dilegin-keki.htmlhttp://5tensonra.blogspot.com/2011/01/gelin-dili.htmlhttp://5tensonra.blogspot.com/2011/04/eskisehir-coregi-annemden.html,   http://5tensonra.blogspot.com/2011/05/havuc-salatas.html